Snickers
Składniki:
– herbatniki 200g
– masło orzechowe 2 duże łyżki
– masło 80g
– serek mascarpone 250g
– twaróg sernikowy 500g
– cukier puder 3/4 szklanki
– pół cytryny
– cukier waniliowy 1 łyżeczka
– 4 batony Snickers
Herbatniki miele w robocie kuchennym, dodaje masło orzechowe oraz roztopione masło (w formie płynnej już). Wszystko miele aż uzyskamy jednolita ale lekka krucha masę.
Masę przekładamy do brytfanki.
W osobnym naczyniu mieszam robotem serek mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Do tej rozrobionej masy sernikowej dodaje sok z wyciśniętej połówki cytryny oraz cukier waniliowy. Batony Snickers kroje na malutkie kawałki i dodaje do masy serowej.
Całą masę serową wykładam na masę z masła orzechowego i herbatników. Dekoruję (można płatkami czekolady lub skarmelizowanym cukrem) – tu jest pełna dowolność.
Ciasto wkładam do lodówki na 6-8 godzin (najlepiej na całą noc).
Więc to ciasto dla cierpliwych łakomczuchów ️

Nadesłała Krystyna K.